Pingyao si despre chinezi

Pingyao este un oras antic interesant, dar super turistic. In zona am petrecut doua zile relaxante in compania unui cuplu de polonezi aflati de mult timp pe drumuri, ca si noi.
Deoarece scurta oprire a decurs fara evenimente majore o sa va povestesc cate ceva despre chinezi si felul lor de a fi.
Calatoria cu autobuzul: la fiecare oprire, care se presupune a fi pauza de masa, incepe concertul…fiecare horcaie si scuipa pe sapte voci de iti piere pofta de mancare instant. Chinezii au adus scuipatul la nivel de sport national…cine scuipa din suflet si cu pasiune castiga titlul de ‘gretosul anului’. Nu-i de mirare ca R a ajuns la 66kg cu tot cu haine, bocanci si barba aia infernala. Mai stau pantalonii pe el doar pentru ca poarta centura cu bani.

Nu cred ca am apucat sa va povestesc pana acum de talentele de neegalat ale chinezilor. Pe langa horcait se mai pricep si la imbulzit, bagat in fata altora la coada, vorbit tare in public (zici ca se cearta non-stop) si claxonat in mod excesiv. Claxoneaza pentru a comunica diverse, enumar doar cateva dintre motive:
-Claxonez pentru ca exist, pentru ca mi-am luat masina noua sau mi-am schimbat coafura/prietena etc.
-Claxonez pentru ca m-am certat cu nevasta aseara sau pentru ca pur si simplu am claxon;
-Claxonez pentru ca vreau sa te depasesc…pentru ca te depasesc…continui sa te depasesc…pentru ca te-am depasit;
-Claxonez pentru ca incerci sa ma depasesti, pentru ca ma depasesti, pentru ca m-ai depasit.
Frecventa cu care claxoneaza in depasire este mai mare decat frecventa cu care clipoceste semnalizarea. Vorba lui R: ‘la taierea motului majoritatea aleg claxonul’.
Un alt obicei interesant pe care il au este acela de a umbla cu burta dezgolita. Exact cum umbla cainii cu limba scoasa, asa umbla ei cu burta pe afara pentru a se aerisi.
Construiesc in mod excesiv: am vazut nu numai cartiere, ci si orase fantoma…nou-noute si gol-golute. Mii de blocuri noi nelocuite, urate si identice…niste monstruozitati.
Poti gasi toalete publice peste tot, DAR majoritatea sunt ‘open space’ (va poveatesc cu alta ocazie…dupa ce imi revin din trauma).
Ca turist, daca reusesti sa treci peste toate acestea, ajungi sa descoperi niste oameni extraordinar de harnici, darnici si mereu dornici sa te cunoasca si sa te ajute.
De exemplu, am cunoscut un contolor de trafic feroviar care lucra 14 ore pe zi (12 monitorizand continuu traficul si 2 in sedinte), timp de 10 nopti, apoi 10zile, urmate de 10 zile libere.
Sunt vesnic curiosi: daca ai indraznit sa pornesti tableta sau sa deschizi o carte/harta intr-un loc public te vei trezi brusc cu cel putin 10 curiosi in jurul tau.
Iti sar in ajutor si atunci cand nu ai nevoie.
Te sevesc cu mancare oricand, oriunde.
Chiar daca nu prea vorbesc engleza nu ai cum sa te pierzi in China…cineva sigur o sa-si faca timp sa te ajute, chiar daca o face prin mima sau folosind Pleco (dictionarul de pe telefonul meu).
Isi iubesc copiii mult, dar sunt exagerat de protectivi.
Medicina traditionala: ori cred in ea, ori in cea vestica…niciodata in ambele. Iata cateva din ciudateniile auzite:
-Deoarece femeile sunt considerate a fi persoane cu corpul rece, in perioada cand dracii lor sunt la maximum (mai precis cand vine ‘furia rosie’) nu au voie sa manance/bea alimente reci. R si-a servit colegele de camera cu inghetata, iar unele au refuzat din acest motiv…(inghetata poate fi astfel un bun detector de draci, cu alte cuvinte, daca nu a iesit cu tine la inghetata…bucura-te);
-Dupa nastere femeile nu au voie sa se spele timp de o luna pentru a nu se infecta;
-Intotdeauna trebuie sa mananci echilibrat, nici prea multe alimente reci, nici prea multe calde (una calda, una rece) etc

Concluziile la care am ajuns sunt inspirate din fapte reale.

P.S. Daca vrei intimitate n-ai ce cauta in China!!!

Urmatoarea aventura: Mongolia

2 Responses to Pingyao si despre chinezi

  1. Grate place great photos! :)

    • Razvan si Adina says:

      And great people :) Thanks again for sharing all the info about Beijing, South America…so far it was very useful. :)

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.